Home Tour | Alto by Jolson

  • est living toorak home jolson 01 750x540

    An interplay between the existing and new manifests to create a modern family home.

    Jolson Architecture and Interiors’ conscientious response to a familiar theme of modern meeting traditional results in a house that transcends its existing elements to reveal deftly resolved interior spaces.

    This feature originally appeared in est magazine issue 46: Design Renaissance

    est living toorak home jolson 01

    In contrast to the ornate architectural features, the interiors are deliberately pared-back. Textural details surface through finishes and furnishings, such as the Maxalto Crono sofas, Star Trek chair by Roberto Lazzeroni for Ceccotti Collezioni and Bell side table by Sebastian Herkner in the formal living space.The print above the sofa is by Stephen Jolson.

    Set among verdant surrounds, the heritage home is underpinned by layers of texture and modernisation, subtly gradated throughout the home. A new folded form mimics the house’s elbowed site and resonates through the interior spaces in dialogue with the architecture, creating a contrast between graphic elements that offset the ornate. “We would describe this project as blended,” Jolson director Mat Wright says. “Junctions have been crafted to show distinction yet softly blend architectural and interior detail from different eras.”

    The home’s original front door has been reinstated and an oversized front step added to amplify a sense of arrival. Inside the home’s light-filled entrance, Jolson Architecture and Interiors have created a double-height void to allow a moment of harmony between new and old, with a distinctive spiral staircase sitting cohesively with original windows. “When a moment for reimagining spaces presents, an opportunity also presents; holding on to contributory elements, deleting the unsuccessful,” Mat says. This same sense of harmony has been created by blending the qualities of natural light with the light cast from bold new wall.

    est living toorak home jolson 07

    Waxed plaster walls reflect a consistent play of texture in the home. The family living space is shaped around a modern fireplace with a Troy Emery sculpture. It features the B&B Italia Ray sofa, Xilos coffee table, Luis magazine stand, Franke side table, Amoenus Swivel sofa and Artemide Lilo lamp.

    While pared back relative to the ornate architectural features, the home’s layered interiors have been created through a textured palette of finishes and furnishings. Waxed plaster walls, subdued tones, timbers and linens act as an ambient backdrop, highlighting detailed finishes such as the hand-sanded veneer in the Ceccotti credenza and the sculpted firewood tray. The soft palette in the kitchen and living area is given character through the robust materiality of metal, timber and stone. In the kitchen, a black granite bench follows the natural bend in the architecture, offering another subtle reference to the folded form.

    The second set of stairs allows functional, everyday family life to flow easily, leading up to the family’s retreat and private sleeping quarters while acting as a counterpoint to the formality seen in the entry. Gently nuanced and sensory, the home’s refined materiality offers tangible engagement with its occupants and in turn, with its connection to surrounding nature.

    est living toorak home jolson 08

    The kitchen bench takes cues from the bend seen in the architecture and features a ceramic by Simone Karras and a Jardan Mist amber vase. Joko stools by Studio Bartoli Design sit up at the kitchen island. Robust materials and Miele and Qasier appliances were selected to create a functional family space.

    “We like the notion of a building evolving overtime. In the same way, its occupants change or grow, so can a building.”

     

    – Jolson Director Mat Wright

    est living toorak home jolson 10
    est living toorak home jolson 17

    The red brick heritage home retains its exterior features which bind it to its neighbours and verdant garden.

  • the look

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

THE LOOK