Armadale Residence II by Studio Tate

  • EST Armadale Residence II Studio Tate 01 750x540

    Informed by its rich heritage, Armadale Residence II sees Studio Tate enliven the existing, through respectful restoration, together with a refined contemporary aesthetic.

    In its leafy and character-rich surrounds in Melbourne’s inner south of Armadale, the like-named residence is a refreshing invitation into the home’s history. Originally designed as one of three identical residences at the turn of the last century, the client’s brief centred around restoration and reinvigoration. Combining its storied past, details and existing charm with a contemporary approach to planning and living flow, Studio Tate present yet another renovation success story.

    EST Armadale Residence II Studio Tate 04

    Gubi ‘Beetle’ stools from In Good Company are upholstered in a soft grey fabric.

    EST Armadale Residence II Studio Tate 03

    Originally engaged solely for the purpose of joinery design, a known relationship between designer and client was founded and resulting collaboration became inevitable.

    Through an in-depth and inquisitive approach to the existing planning, the overall home’s proportion, connectivity and cohesion were put to question. Spaces that could transition as the growing family become young adults were imperative for this four-bedroom, three-bathroom home.

    EST Armadale Residence II Studio Tate 02
    EST Armadale Residence II Studio Tate 13

    Architecturally, there are two notable gestures that hinge the old and the new. Firstly, the existing rear ‘tack room’ (historially used for housing saddle supplies) is now linked to the main house by way of a minimal, and highly detailed, glass walkway. The expression of the original brickwork and functionality of these volumes creates interest and depth, as homage to the harmonious transition between the old and new.

    Dotted with moments and reminders of the living world, landscaped courtyards appear as a sense of relief from the building’s exterior edge. This purposed softening of the edges between inside and outside also aids in the balance of the home’s elements.

    EST Armadale Residence II Studio Tate 19

    The original Victorian period mouldings, picture rail and parquetry flooring reinforce a formality of a bygone era. The geometric, ornate original ceilings also inspire a formal mirroring through new elements of the home.

    The contemporary spaces speak to a formal restraint, carefully framing the existing elements. Studio Tate’s use of rich colour, texture and curious objects and artwork throughout, allow for an expression of its owners, and its diverse yesteryear. Armadale Residence II speaks to its interesting past, fully-equipped as it launches into its readied future.

    EST Armadale Residence II Studio Tate 25
    EST Armadale Residence II Studio Tate 27

One comment on “Armadale Residence II by Studio Tate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

THE LOOK