Bathroom Blueprint | 10 Indulgent Bathrooms

  • est living flack studio elwood residence 01 750x540

    We bring together 10 bathrooms from around the globe where design enacts ritual and respite.

    Appreciating how a home can foster a sense of reconnection for the self, we explore a cross-section of the world’s best bathrooms in ‘Bathroom Blueprint’ – all an equally indulgent expression of their context.

    This feature originally appeared in est magazine issue #46, ‘Design Renaissance’.

    Elwood Residence by Flack Studio

    Melbourne, Australia

    Flack Studio’s revival of a Spanish Mission-style Melbourne home sees a return to its former glory. The design practice have paid tribute to the home’s 1920s hallmarks, including arches, curves and twisted columns, through expressive stone, bronze detailing and rich mulberry hues.

    Venetian plaster wraps the walls; a foundation to the Rosso Levanto marble vanity with hammered aged brass cladding custom designed by Flack Studio. Rosso Levanto marble also lines the floors and skirting, emphasising the curved nature of the space, while a vintage Murano Rostrato glass wall sconce and Brodware tapware are also an ode to the Art Deco era.

    Bathroom Temple by Benoît Viaene

    Ghent, Belgium

    Belgian designer Benoît Viaene’s latest project is an exposé on the idea of a bathroom being a temple. “We wanted to create a safe space with the feeling of being sheltered from the outside while enjoying a morning or evening ritual,” he says. “All materials and dimensions were customised based on the homeowner’s habits.”

    The material palette is inspired by nature, featuring Calacatta marble, walnut and lime paint and surface edges have been rounded to heighten the space’s soft and organic character. “We selected sugared marble to give balance to the overall tactility and harmony of the different materials,” Benoît says. But the designer says it’s the freestanding bath that tells the story of the space best. “The bathtub was placed on a pedestal, creating a temple for serenity and relaxation for body and mind.”

    Marylebone Pied-à-terre by Maddux Creative

    London, UK

    Interior design studio Maddux Creative were asked to rework the interiors of a 1920s pied-à-terre in London for a Los Angeles-based couple, designed as an expressive salute to the home’s history while hosting the owners’ growing art collection.

    The guest bathroom features shell-pink and sage tones, polished plaster walls and a mosaic floor that creates a sense of movement and wonder in this playful space, echoing the building’s mosaic front step and stained glass staircase detailing. “The floors lift cues from murals in London’s Soho, Notre Dame de France, and a love for Jean Cocteau’s line drawings,” Maddux Creative founder Jo Le Gleud says. Each element – the bespoke shower screen, the arched mirror, Jordan Pink Portuguese marble sink surround and classic brass Water Monopoly tapware – is an inspired nod to 1920s glamour.

    Beverly Hills Estate by Studio Shamshiri

    Los Angeles, North America

    Sister and brother design duo Pamela and Ramin Shamshiri, founders of Studio Shamshiri, believe health is an essential part of the residential design language.In their Beverly Hills Estate project, the multidisciplinary firm have stripped the client’s ensuite down to just three textures – marble, plaster and wide-plank Dinesen oak floors – to refocus attention on natural light and greenery. Pamela says the materials cultivate “simplicity, warmth and minimalism” while underpinning this connection to nature, in a way that also fosters a connection with the self.

    The bathroom takes shape around a marble bathtub under a vaulted ceiling, designed to “soak in” the garden through custom steel framing. “The tub is custom, and we worked very hard on the neck roll,” Pamela says. “We wanted it to be a sensuous experience full of the right curves.”

    Isabella Grove by Robert Simeoni Architects

    Melbourne, Australia

    Isabella Grove by Robert Simeoni Architects was no simple undertaking, seeing two Victorian-era Melbourne homes unified as one, with a new concrete-rendered addition. The architecture encourages a sense of flow and discovery, while the interiors are deliberately stripped back to a monochrome palette.

    The powder room appears through a series of black and white arches.“This new space was built within the existing house, and it was quite a task to support the existing fabric surrounding while inserting new delicate objects and cladding within,” Robert Simeoni says. Designed as a space for “quietness and contemplation”, the architect selected Beige Perlato limestone for both floor and custom floating vanity to emphasise the singular, sculptural space.

    Soho Loft by GACHOT

    New York City, North America

    GACHOT were engaged for the complete renovation of a penthouse in a 19th-century cast iron, to better reflect the homeowner and his fashion background. The loft’s new identity is best seen in the salmon-coloured powder room – the result of the client’s trip to France.

    “The powder room contrasts the apartment, offsetting the very traditional millwork panel details with an unexpected hue of colour in a high gloss lacquered finish,” says GACHOT founder John Gachot. “The salmon high gloss lacquered walls and ceiling are complemented by Rosa Portugalo leathered stone vanity and floors,” he says.

    Hunters Hill Residence by POCO Designs

    Sydney, Australia

    At the hands of interior design studio POCO Designs, a Federation-era home in Sydney has undergone a complete transformation, instilling a sense of timelessness distilled by classic details that define each space.

    The master ensuite reflects materials used throughout the home including marble – as seen on the floor, skirting, vanity and dado rail. POCO Designs senior interior designer Poppy Tzaneros says aged brass fixtures in the space ensure it feels warm and inviting. “We used marble to create a sense of luxury in the master ensuite, combined with a micro-cement wall finish that demonstrates beautiful movement throughout,” Poppy adds.

    Son Serra by BonVivant Concept

    Mallorca, Spain

    Spanish multidisciplinary design studio BonVivant Concept took on the task of reviving an old farmhouse, ‘Son Serra’ on the Balearic island of Mallorca. Historically, these farmhouses included their own chapel, but BonVivant Concept co-founding director Feliu Rullán says Son Serra’s was completely destroyed and unable to be restored. “That’s why we decided to recreate a chapel in this bathroom; a temple of worship to the body and wellbeing,” he says.

    BonVivant Concept opted for stone and solid wood sourced from the nearby town of Binissalem, complemented by lime paint and natural brass.“These materials create a palette that evokes the surrounding environment, the Sierra de Tramuntana. The earthy and desaturated colours bring warmth to the space,” co-founding director Victoria Vidal says. Most elements you see in the bathroom are bespoke, namely the mirrors, drawers, bathtub and stone sink. “We had never designed a bathtub before. The execution was far from simple, but we are delighted with the result,” Victoria says.

    Antwerpen- O by Æ Studio

    Antwerp, Belgium

    Belgian design practice Æ Studio made it their mission to emulate a living space in the bathroom of an Antwerp home. Typically not seen in the bathroom, Æ Studio welcomed dark-stained French oak parquet flooring into the space, layered with colours and materials that infuse the space with a soothing atmosphere. Æ Studio founder Arno Broekhoven says natural linen curtains soften the space, while Piet Boon tapware punctuates the pale palette. “The steel frames were filled with fluted glass to separate the shower but keep a feeling of spaciousness in the bathroom,” Arno adds.

    Where limitation leads to innovation, Arno says a technical issue with the drains and pipes led to the creation of a podium to cover them. “We gave the podium a little twist in order to connect the whole room with a curve,” Arno says – an unexpected feature that further echos the design of a living space.

    Pacific House by Alexander & CO

    Sydney, Australia

    Design studio Alexander &CO. have brought a 90s concrete clifftop home to life through a coalescence of place and influence. This is captured by the ‘gem’ of the home – the powder room – which Alexander &CO. principal Jeremy Bull says is synonymous with the home’s alter ego. “The powder bathroom is formally quite simple, monolithic and only a bit decorative,” he says. “It’s a moment of modernity with a touch of the feminine.”

    “The wall-to-wall sink monolith has various insets while a small soap ledge ‘holds’ the base of the mirror,” Jeremy adds. Brass fixtures and lighting offer jewel-like contrast, while grey Proyalbi render ensures the Smeraldo quartzite that the client fell in love with has maximum impact, together with the grey mosaic and Carrara marble skirting tile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

THE LOOK