BBW House by Tecture

  • est living bbw tecture 30 1 750x540

    Enter a colourful heritage home revived by Tecture in Newtown, Geelong, for a young family.

    Located in a row of quaint weatherboard cottages, BBW House is a heritage home transformation by Tecture, in close collaboration with builders Built by Wilson. Designed for a young family to grow up in, the alteration and addition plays on light and colour throughout, filled with the client’s vibrant art and furniture.

    The sloping site allowed for a concealed contemporary addition, barely visible from the home’s Victorian facade; illustrating a harmony of heritage features and modern functionality.

    est living bbw tecture 24

    A white Aim Pendant for FLOS hangs gently over the dining table.

    The off-white exterior is softly contrasted by a mud room to the side of the facade, clad in slimline timber panels. The mud room is conveniently located away from the front door, acting as a secondary entrance to a storage room with a built-in bench seat, continuing into the spacious, light-filled kitchen area.

    A large ceiling void showers the kitchen and dining room in natural light. The kitchen is designed specifically for functional family living, complete with integrated appliances, hidden storage compartments and a segregated kitchen sink to optimise island bench space. A white Flos Aim Pendant hangs gently above the dining table, asserting itself as a design feature of the home.

    est living bbw tecture 13
    est living bbw tecture 25
    est living bbw tecture 19

    The Vinge Lamp, designed by Note Design Studio for Örsjo sits on the in-built tv unit.

    “The home caters to the young family on multiple levels. A rumpus room on the ground floor has been positioned adjacent to the main family room to allow a strong visual siteline,” Tecture director and architect Ben Robertson says. Upstairs houses three bedrooms and an additional rumpus room, providing space for the client’s extended family to stay and designed to transform into a lounge when the children get older.

    The master ensuite tones down the playful colour palette evident throughout the rest of the home; a relaxing sanctuary for the parents. A double rainfall shower is encased with open ribbed glass panelling, directly under a generous skylight. Floor-to-ceiling veined marble tiles frame the walls, with small-format white tiles behind the vanity mirror.

    est living bbw tecture 09

    The colourful bedroom honours the Ro Armchair, designed by Jaime Hayon for Fritz Hansen.

    est living bbw tecture 11

    The bathroom features the Halo Wall Set by Brodware

    est living bbw tecture 02
    est living bbw tecture 01

    The simple white Read Wall Light, designed by Cecilie Manz for Fritz Hansen in the bedroom.

    The multi-tiered rear extension makes way for an in-ground pool, outdoor living and dining area and a seperate home gym. “Fortunately, the site falls dramatically from the front to the rear, so we were able to ensure the new extension remained recessive in nature, while also allowing some interior architectural expression inside through tiering levels, that transcend into the rear yard,” Ben affirms.

    Remaining sympathetic to the home’s heritage, Tecture has brought about a complete modern refurbishment, without losing any of the building’s original charm and character.

    est living bbw tecture 03
    est living bbw tecture 04

    The bathroom features Signorino stone

    est living bbw tecture 05

    Two City Plus Exposed Showers from Brodware enclose the master ensuite shower space.

    est living bbw tecture 21

    Soft pink towels complement the pastel pink splashback tiles in the laundry.

    est living bbw tecture 17

    An elegant freestanding bath captures the essence of the serene blue bathroom.

    est living bbw tecture 20
    est living bbw tecture 31
    est living bbw tecture 15
    est living bbw tecture 32
  • the look

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

THE LOOK