The Bright White House by Studio Niels

Studio Niels take us to a rural Dutch setting where a minimalist, monochrome farmhouse ‘The Bright White House’ rises up from its fluorescent green surrounds.

It’s no secret Dutch interior design practice Studio Niels can work magic with a monochrome palette, manifested in their monastic home transformation inside est magazine issue #33.

In the country and in the vein of heritage renovations, Studio Niels collaborated with H2W Architecten to design a bright, white farmhouse for their clients to live in. Together with H2W Architecten’s structural input, Studio Niels set out to create a minimal, open-plan home with a ‘bright atmosphere’ that reflected the traditional architecture of the area. Fulfilling the client’s dream of a modern home. Studio Niels have succeeded through interiors that radiate a balance of light, repetition and proportion.

Within the pitched-roof structure, Studio Niels principal Niels Maier says the goal was to create a smooth and seamless interior. “The all-white scheme creates a bright atmosphere, while the glass façades illuminate the home, providing a smooth connection from inside to outside,” Niels says. “We used slim black steel window framing to ensure the house felt almost entirely transparent.”

The steel frame openings cement a strong sense of geometry throughout the home, accentuating the volume of the kitchen, living space and staircase. On the first floor above the living room, a large window reveals the wet zone in the master bedroom, which shares the same lush, elevated views.

Studio Niels generated continuity and flow in the home through clean lines and a repetition of materials. The flooring is predominantly grey ceramic tiles, used in all of the shared spaces, bedrooms and even in the wet areas, alongside one of the designer’s favourite materials Corian.

“Most of the living surfaces in the house are custom designed in Corian, a solid surface material. The staircase is completely designed out of Corian with ceramic inlays,” Niels says. In the master ensuite, the custom-designed bath, as well as the flooring, walls and ceiling are all Corian. The integrated Vola showerhead and ventilation are concealed within the ceiling. Other materials in the home include the bog wood veneer for the kitchen joinery, custom-designed kitchen island and neighbouring fireplace to create warmth and contrast.

Sheer white curtains soften the interiors, along with the highly minimalist selection of furnishings. True to form true, Studio Niels made no compromise on design objects that include the 637 Utretcht Chair by Gerrit Thomas Rietveld and the Fat-Fat Coffee Table by Patricia Urquiola for B&B Italia.

The Bright White House is far from the typical farmhouse. Studio Niels’ design reveals that through the beauty in simplicity and high end, bespoke finishes, a minimalist rural haven can be made.

Share
Published by

Recent Posts

Amsterdam Residence by Studio Piet Boon

We explore a converted 20th-century industrial building in Amsterdam, by lauded Dutch design practice Studio…

10 hours ago

Bathroom Covet | Six Freestanding Bath Styles

In the spirit of creating a bathroom sanctuary, we explore six timeless bathroom spaces each…

13 hours ago

O.P. Residence by Bruns Architecture and Lindsay Pauly

Bruns Architecture collaborate with Lindsay Pauly to bring simplistic harmony to a family holiday home…

3 days ago

Brighton Homestead by Robson Rak

Enter a unique homestead revival by Robson Rak, who’ve injected the home's scale and stature…

3 days ago

Longwood Apartment by Studio Prineas

With enviable views of Sydney Harbour, Longwood Apartment sees Studio Prineas inject a bold and…

7 days ago

Church Residence by Doherty Design Studio

Doherty Design Studio convert a former four-storey church for a family of five.

1 week ago