Home Tour | Clear Oak by Woods + Dangaran

  • est living clear oaks woodsdangaran 03 750x540

    Woods + Dangaran restore a hilltop home overlooking Los Angeles’ San Fernando Valley, emphasising warm materiality and contemporary liveability.

    A home once belonging to Bing Crosby’s manager has been reinvigorated by Californian-based practice Woods + Dangaran. The home’s mid-century charm has been reinstated while fresh ideas have been explored, resulting in a home that feels cosy and comfortable – casual almost – yet at the same time, monumental.

    est living clear oaks woodsdangaran 04

    The Bassam Fellows Tractor stool offers variation to the warm teak found in the kitchen and throughout the rest of the home.

    est living clear oaks woodsdangaran 07

    The living areas extend into a large entertainment deck, which looks out across the valley.

    The Site

    Overlooking the San Fernando Valley, or “The Valley” as the locals call it, surrounded by native plants and trees, Clear Oak’s site is monumental. With wrap-around views of the San Gabriel and Santa Susana mountains – hallmarks of the Californian landscape – Woods + Dangaran have embraced every opportunity to connect the home to its locale. 

    The Architecture

    Both the architecture and interiors at Clear Oak are the work of Woods + Dangaran, resulting in a seamless relationship between form, function and aesthetics. 

    Minor architectural interventions include a slight reconfiguration of the roofline (to achieve a low-lying, streamlined profile), as well as enlarged doorways and windows, including floor-to-ceiling glass doors (to optimise views toward the landscape). More significant changes were made to the floor plan to open spaces up and support the client’s entertainment-oriented lifestyle.

    Externally, Woods + Dangaran kept a minimal material palette of clear anodised aluminium, plaster, travertine and teak. “This visual restraint manifests in a serene ambience that permeates all aspects of the home,” Woods + Dangaran co-director Brett Woods says.

    est living clear oaks woodsdangaran 06

    The Knoll Platner side chair and Saarinen Conference chair exude effortless sophistication next to a custom dining table. Two Apparatus Arrow pendants hang from the ceiling.

    “We set out to create an environment that felt distinctly modern yet timeless, favouring natural materials that exude an effortless luxury.”

     

    – Woods + Dangaran co-director Brett Woods

    est living clear oaks woodsdangaran 10
    est living clear oaks woodsdangaran 12

    The Interiors

    Clear Oak’s mid-century origins were a stepping stone for the rest of its interior overhaul, prioritising warm materiality and contemporary liveability. Brazilian modernism also came into play as a concept born from the warm materials found throughout the home; primarily the rich teak. “We set out to create an environment that felt distinctly modern yet timeless, favouring natural materials that exude an effortless luxury,” Brett says.

    The homeowner’s exciting lifestyle, constantly travelling and socialising, is supported through a coalescence of inviting and homely spaces, filled with both vintage and contemporary pieces – several custom-made. His personal collection of objets d’art from various corners of the world is scattered throughout, making the home feel lived-in and storied.

    est living clear oaks woodsdangaran 09

    A retro patterned Minotti sofa rests upon a copper silk-shag rug in the textural living room. Two Studio Arthur Casas Amorfa coffee tables and an Atollo table lamp feature alongside the owner’s collection of objects.

    est living clear oaks woodsdangaran 13
    est living clear oaks woodsdangaran 11
    est living clear oaks woodsdangaran 02
    est living clear oaks woodsdangaran 05 scaled

    A travertine wall and skylight make for a reposeful bathroom space.

    est living clear oaks woodsdangaran 08

    Woods + Dangaran have embraced every opportunity to connect the home to its locale.

  • the look

Leave a Reply

Your email address will not be published.

THE LOOK