Corner House by Decus Interiors

  • Corner House by Decus Interiors

    Corner House by Decus Interiors is simultaneously in harmony and a poetic disparity with its coastal context. A fluid home with a concertina-like spatial quality, the interior design approach balances intimacy and social generosity.

    Like a page turned, Corner House has begun its second chapter, which seamlessly continues a design language introduced by Decus Interiors in its first. This new iteration leverages an existing understanding of the home’s built environment from an engagement with the previous owners. This familiarity with the home’s particular spatial, elemental and contextual qualities has intuitively informed a warm and inviting resurrection of the home for a couple who regularly host extended family. Celebrating and modulating the complexities of shared space, Corner House is a case study in balancing the social scales with intimacy at one end and dynamic togetherness at the other.

    est living corner house decus interiors 4

    A vibrant and social home, Corner House mediates between intimacy and togetherness. The living room is an expansive space of white-oiled floorboards, torrents of natural light and sculpturally curved furniture of inviting proportions. Artwork by Ildiko Kovacs.

    Carved into the coastline overlooking Sydney’s Tamarama Beach, Corner House has been named for its street aspect. Expansive glazing sweeps around the exterior of the home, a sinuous gesture carried through to the interior where curved walls, free-flowing navigation, soaring ceiling heights and evocatively sculptural bespoke furniture lend fluid cohesion throughout. 

    Decus Interiors developed a playful visual and schematic narrative tailored to the dynamic personalities and lifestyle of the new clients. Building on the home’s existing aesthetic while emphasising the striking coastal views, the interior eschews the typical beachside design influences favouring a more eclectic and refined expression. The home’s brilliant use of colour is its cornerstone, effortlessly echoing or juxtaposing surrounding artworks and styling diligently while amplifying the ever-present garden and coastal outlook.  

    est living corner house decus interiors 8

    Artistic furniture pieces such as the YBU Bureau by Christophe Delcourt continue a sculpted dialogue and demonstrate the clients’ interest in contemporary collectable design.

    est living corner house decus interiors 6

    The home’s brilliant use of colour is exemplified in the family lounge, where a bespoke floor rug complements a vibrant pixelated artwork by Matthew Johnson. Ottoman from Blu Dot.

    est living corner house decus interiors 9

    The Michael Anastassiades Single Sconce.

    Vignettes of loosely curated furniture invite repose and quietude, or socially dynamic conversation – both scenarios only separated by the slight turn of a chair into or out of the line of dialogue. Maeve hues reminiscent of dusk skies are tempered by white-oiled floorboards and natural light, then juxtaposed by a curation of jewelled colour blocks and contemporary artworks.

    Earthy terracottas and a kaleidoscope of blues and greens draw the eye across the threshold between inside and out, to those elements that have provided inspiration – silvery-green foliage, rocky facias and the convergence of sky and sea. The ever-present landscape is a reminder of the shelter and deep comfort the home provides as well as the soul-satisfying sense of place the coastal view bestows.

    Corner House harbours a polarity of form, function and materiality. Monolithic marble and metallic mosaic tiling draw on complementary dialogues and aesthetic differences – intimate and conversant, fluent and geometric, bleached and brilliant.

    Decus Interiors have coaxed a smooth etiquette in and round otherwise opposing qualities that bring joy and ease. The home is wholly aligned to the owner’s desire for a residence that can comfortably accommodate gatherings of various sizes and encourage movement between spaces. The flowing layout brings a sense of gentle expansion and contraction as spatial moments elicit discovery, exploration and social inclusivity.

    est living decus interiors corner house 1

    The Bocci Pendant in the powder room.

    est living corner house decus interiors 7 1
  • the look

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

THE LOOK