Cove House by ALWILL

  • Cove House by Alwill

    A family home on a sloping site overlooking Sydney Harbour utters the word ‘retreat’ with resounding clarity. 

    Sydney-based architecture and interior design studio ALWILL have designed a Northern Beaches home to the same tune as its tranquil surroundings. The brief was to design a place of refuge; somewhere the family could savour the present moment and feel unequivocally connected to nature.

    est living cove house alwill 13

    The upstairs living room, which looks out onto the harbour, features two Moroso Smock chairs. The material palette is inspired by nature: forest greens, unpolished bronzes, muted greys and natural timbers.

    The Cove House journey begins with a central double-height void where a timber staircase hugs a concrete wall and light filters in from every angle. The staircase takes you up to the central space in the home, where many treasured moments are yet to take place. This includes the kitchen, dining and main living room, overlooking the glistening harbour. The downstairs rumpus and terrace are much the same in that they nurture a deep connection to both family and the landscape. The second level is where the bedrooms and bathrooms lie, and where the family can go to find sanctuary.

    Underscoring all of these spaces is a sense of ritual. It’s the passage of time – day turning to night, summer turning to winter – that defines one’s experience of the home. “It’s about creating delight in the small moments,” principal architect Nadine Alwill says; the sun hitting the concrete in the morning, for instance, or the glint of the ocean at sunset. “Light and nature, and the way they change throughout each day and season, can play a huge part in our daily routine,” Nadine says, “we wanted to capture that.”

    est living cove house alwill 19
    est living cove house alwill 16 1

    The pantry is concealed behind bi-fold doors clad in grey ironbark and Australian timber. Local metal artisan Brian Martin crafted the island bench out of aged bronze. The kitchen-dining area features the Flos Aim Pendant, Gessi Just Sink mixer with Pull-Out and Miele Appliances. 

    Like all ALWILL projects, Cove House’s built elements take cues from the natural elements, particularly with relation to colours and materials. Inside, forest greens, unpolished bronzes and muted greys bolster recurrent natural timbers. Outside, powerful concrete volumes appear to fold into and rise out of the flanking bushland. Opportunely, the site’s unique urban location created the pretence of being somewhere much more rural and secluded, which the home takes full advantage of by framing views of the landscape throughout. The key to facilitating this exchange – between inside and outside – was landscape architecture practice Dangar Baran Smith, who have fashioned a soft, textural palette for the surrounding garden.

    The built and the natural are more or less interchangeable in the Cove House, designed to age and patina with grace as the family that lives there forms everlasting memories. 

    est living cove house alwill 11

    The downstairs rumpus room features a grey B&B Italia Tufty-Time sofa. Lighting throughout the home from Inlite.

    est living cove house alwill 10

    Cove House’s distinctive concrete is crafted by both the builder and Concrete Nation.

    est living cove house alwill 8
    est living cove house alwill 19 1
    est living cove house alwill 18
    est living cove house alwill 5
    est living cove house alwill 9

    The industrial-style taps in the bathrooms, which are all aged-bronze, are by Brodware.

    “The impetus behind this project was to create a functional, robust home that could be enjoyed not just at different times of the day, but at different times of the year.”

     

    – Nadine Alwill

    est living cove house alwill 3
  • the look

Leave a Reply

Your email address will not be published.

THE LOOK