Design Covet | Dressing Spaces

  • est living project dt juma architects 17 750x540

    In this design covet, we enter an edit of dressing spaces that elevate the functionality and experience of a walk-in robe.

    Our bathing and dressing rituals can be a slice of peace that bookends a busy day. The private spaces in our homes should inherently reflect this – from the ensuite to the walk-in robe. While storage takes precedence in a walk-in robe, dressing spaces typically include a dedicated area to sit, often in front of a mirror, to get ready with ease. We showcase seven standout walk-in robes with dressing spaces that bring a sense of order and indulgence to the everyday.

    Residence H by Nina Maya Interiors

    This glamorous home in Sydney’s Balmain has a soft, light palette to reflect ‘a sense of escape’. A consistent palette of Travertine and bronze is carried through the home’s spaces, including the primary bedroom, bathroom and dressing room. The dressing nook features a velvet ottoman, ready to take the shoes off or to put your ‘face on’. A mirrored bench stretches between Travertine walls, flanked by Articolo Fizi Slab wall sconces, encouraging an elegant, light-filled aesthetic to pervade. Nina Maya sees these ‘special places’ as beautiful to be in as they are to look at.

    Taipei Residence by Lawless&Meyerson

    The home of a well-travelled client, this minimalist apartment deviates from the location’s typical style by creating a place that balances entertaining, rest and reflection. The generous walk-in robe feels endless, with a floor-to-ceiling mirror and considered lighting choices that frame a striking black stone dressing table. A black cashmere rug runs the length of the wardrobe, with open shelving to showcase the homeowner’s impressive collection of clothing and accessories. In the secondary bedroom, Lawless&Meyerson also included a dressing nook before another generous walk-in robe featuring the Living Divani Nina stool.

    Clovelly House by Madeleine Blanchfield Architects

    Madeleine Blanchfield Architects revived this 1950s home in Sydney’s east, making way for a family home with its own unique character. Track lights and mirrored surfaces create a theatrical atmosphere reminiscent of a high-end retail space in the home’s dressing room, while soft timber and curved edges enhance a sense of sanctuary. The homeowners described the Clovelly house as a ‘bright, airy jewel box,’ and the dressing room embodies just that.

    Hill House by Luigi Rosselli Architects and Decus Interiors

    Hill House saw architecture studio Luigi Rosselli Architects collaborate with interior designers Decus Interiors to envisage a sculptural family home with spaces to gather and those to seek a reprieve. A striking feature throughout the Hill house is the joinery, perhaps best seen in the primary suite’s walk-in robe. A vanity table is tucked away from the robe’s entrance, with just the right storage to ensure everything you need is within arm’s reach. The Knoll Platner stool adds another layer of conscious sophistication to this well-curated dressing space.

    Bellevue Hill by Pohio Adams Architects

    Design duo Bianca Pohio and Chris Adams transformed a 1930s home in Sydney’s Bellevue Hill with consideration for the individuals who live there while also maintaining a connection to its location. Each space uniquely responds to light, favouring rich materials and its natural outlook. The Bellevue Hill main bedroom features dark-stained oak accents that frame views over the harbour and city – continuing into the adjoining robe and dressing space with bespoke vanity that sits as part of a floor-to-ceiling mirror framed with bronze.

    Magnolia House by Robson Rak

    Design firm Robson Rak delicately restored this grand Victorian villa in Melbourne while making way for a modern extension. Resolving the aesthetic divide between new and old, contemporary interiors unfold from the shared to the private spaces housed in the original home. The primary bedroom features floor-to-ceiling joinery in a deep sage that continues into an adjoining space and encases a naturally-lit dressing station. In its own way, the dressing space also becomes an ode to the home’s old-timey elegance.

    Project DT By JUMA Architects

    JUMA Architects prioritised natural light and craftsmanship throughout their restoration of a dated manor house in Brussels. Their intervention also allowed self-care to be brought to the fore with a gym, sauna, pool and massage room, alongside a generous primary bedroom, dressing room and ensuite. The robe features herringbone timber flooring that connects the space to the rest of the home, while a classic Serge Mouille pendant light is suspended over the central island. This dressing space has been designed to make you never want to leave – with consideration for the space’s size, expansive window and the exceptional detailing carried through each joinery element.

  • the look

Leave a Reply

Your email address will not be published.

THE LOOK