Interiors

Home Tour | Rose Park House by studio gram

Celebrating the coming together of old and new, the modern extension of Rose Park House by studio gram offers its occupants a unique architectural identity, achieved through blending sculptural form with everyday functionality.

Nestled amongst a leafy Adelaide neighbourhood, Rose Park House is best described by the studio gram as a project of discovery from commencement to completion. “From the street, this early 1900’s Queen Anne villa appears like any other; however, beneath the surface lies a series of spaces designed to be unique in their function and expression, yet consistent in their approach,” studio gram director Dave Bickmore explains. studio gram’s method has forged a new and unexpected architectural dialogue between the existing home and the contemporary addition.

The gentle curve of the bulkhead is repeated in the walnut joinery below and also found in the sculptural timber back of the De La Espada Elliot Dining chairs.

The shape of the home’s existing pool informed the curves behind this concrete pelmet in the living room, which is decorated with two handblown Brokis Muffin lamps.

South Australian-based creatives studio gram constantly challenge themselves to create compelling architecture that fits an exacting brief. Operating within a close-knit team of creatives, they treat each project with the same respect, research and investigation as the last, creating designs that meet the aspirations of their clients, respond to the site and create experiences for future occupants. Having worked closely with this client before, the Rose Park House project was markedly different to the others. Revealed to be the family’s very last project meant Rose Park House was a special, legacy assignment requiring an additional layer of consideration and an element of future-proofing that would see it mature well into the next generation.

Situated at the rear of the property, the new addition takes the form of a pavilion-like structure and creates a refreshing contrast with the original home. Celebrating the coming together of old and new, the billowing off-form concrete framework becomes a design evolution, bridging the villa and extension. “The curved bulkhead feels weighty yet soft and is an example of compression and release in action,” Dave explains. Apertures in the walls and ceiling allow the homeowners to witness seasonal shifts and the transient nature of the garden beyond.

The dining space features a timber Remington Matters MF table, surrounded by De La Espada’s Elliot Dining chairs which offer an accent of marigold to the otherwise natural palette of this communal area. Hanging above the dining table is an Apparatus Trapeze 10 pendant light.

Jardan’s Valley sofa in sea foam green replicates the curves found throughout the home and sits atop an eclectic Jardan Dari Camel rug. The space also features a Stellar Works QT chair, &Tradition HM Tripod floor lamp and Cassina Réaction Poétique side table.

To be within its walls is to be reminded of the interplay between time, space, light, colour and mass – the phenomena that shape the ebb and flow of our experiences.”

 

– studio gram director Dave Bickmore

The Flos Snoopy table lamp in Black creates an iconic design moment perched on the fireplace mantle, next to the upholstered Cassina 053 Capitol Complex chair.

The wine cellar is defined by a rich, burgundy red yet remains united in its use of the same walnut timber panelling and stone benchtop as other spaces within the extension.

Off-form concrete was used exclusively to support the pavilion and consists of three parts: the flat roof over the patio, the pitched ‘nose-cone’, and the tapered blade walls. These three forms are all bound together by an impressive, singular concrete pour. studio gram was keen to maintain the integrity of the original 1900s villa, so only subtle changes in the layout were made to incorporate a master wing, including a walk-in-robe and ensuite. The central corridor retains the original spatial arrangement of the home. It leads visitors on a ‘path of discovery’ from one end of the home to the other. The new pavilion encompasses an open-plan kitchen, living, dining amenities and outdoor entertaining area.

The existing pool at the back end of the section was preserved, and while it didn’t quite pass as ‘love at first sight’, it ended up as an integral element that informed the final design. The inspiring, gentle curves of the pool shaped the sculptured forms found throughout the home. In a subtle homage to the pool, its curved forms, and the role it played in the aesthetic direction of the project, the pool’s motif was replicated to shape the concrete pelmet in the front living room, which is punctured with two handblown Brokis Muffin lamps.

The master bedroom includes a walk-in-robe with ample storage. The Marz Designs Attalos pendant light drops from the ceiling.

With respect to the idea of crafting a legacy home, studio gram used robust materials that would outlast the generations to come. Alongside a canvas of off-form concrete, CDK Stone’s New Savior limestone, Elegant Grey and Turco Argento stone variations were all incorporated throughout the extension. A playful, checkered floor consisting of Granite Works’ limestone Pietra Grigio and granite New Charcoal accentuates the use of American Walnut timber joinery, which builds both contrast and longevity. The new spaces explore the use of materiality and colour whereby each room evokes a feeling connected to its function, such as the wine cellar, which reveals a rich burgundy colour akin to the homeowner’s prized wine collection. Other injections of colour are found in the selection of sculptural-led furniture and furnishings which work within the vast scales and architectural voids.

Hero pieces in the kitchen include grazia&co’s modern Dita stools, which perch at a dark stone benchtop cast from CDK Stone’s Elegant Grey marble. A timber Remington Matters MF table in the dining room softens the space and invites visitors to take a seat at one of the De La Espada Elliot chairs featuring an upholstered, marigold seat pad. Overhead an Apparatus Trapeze 10 pendant bolsters the sculptural statement of the interiors. Texture and warmth are added to the living space in the form of Jardan’s Valley sofa in a sea foam green hue, which sits atop an eclectic Jardan Dari Camel rug. The bathrooms are pared back and sophisticated, featuring rich stone, ceramic tiles, and Brodware’s tumbled brass Yokato tapware.

Housed within the walls of such impressive proportions, studio gram reminds us of the gentle interplay between time, space, light, colour and mass. This phenomenon shapes the ebb and flow of our experiences and creates intriguing spaces that will continue to resonate for years to come.

Megan Rawson

Megan has built her career in the interiors media industry. Prior to joining the Est team, Megan spent the last few years working both internationally and locally with interior design studios, most notably Tom Dixon and Mim Design. Follow her visual journey here:

Share
Published by

Recent Posts

Home Tour | Casa Eterea by Biasol

Biasol unite classic with contemporary in the elegant revival of a double-fronted Victorian house in…

3 days ago

In Conversation | Woods + Dangaran

Woods + Dangaran share their perspectives on built environments and how they should call upon…

3 days ago

Dekton Launches New Collection: Onrika

We explore Dekton's latest collection of engineered stone created in collaboration with Houston-based designer Nina…

4 days ago

Art at Home | Bold Abstraction

From reinterpreted landscapes to embellished surface texture, we explore bold abstraction through seven different artists.

5 days ago

Home Tour | Villa Fabriana by Caprini & Pellerin

We explore a reinvigorated clifftop villa in the French resort town of Cannes, designed by…

5 days ago

Revealed | The 2022 Archiproducts Design Awards Winners

As the official Australian media partner, est is thrilled to join Archiproducts in celebrating the…

5 days ago