Lokeren Apartment by Baeten Hylebos Architecten

  • est living lokeren apartment baeten hylebos architects 01 750x540

    Through subtle layering and minimal structural elements, Baeten Hylebos Architecten redesign an 88sqm apartment in central Lokeren, Belgium.

    Designed for a client seeking an alternative from their previous countryside home, this inner-city apartment presents views of Lokeren’s heritage post building, city parks and moored boats along the embankment of the Durme River. Formerly a disjointed series of blindly connected rooms, Baeten Hylebos Architecten have reinvented the original layout.

    The Lokeren Apartment provides breathing space amidst its bustling locale, where minimal furniture and a spectrum of white and oak is consistently layered in each space. 

    The compact apartment was in desperate need of a transformation. The grand entrance hall was far too large for the unpretentious 88sqm space, and an enclosed kitchen split the spectacular city view in two. The absence of structural walls gave Baeten Hylebos Architecten full creative license, allowing oxygen and light to circulate through the home. The new floorplan utilises the existing beams and columns, now wrapped in lime plaster by bespoke Belgian wall finish specialists Huus.

    Dinesen Douglas Fir floorboards form the base of the home, repeated in the cabinetry and doors throughout. The Dinesen planks are laid in alternating directions in accordance with the room, effectively defining these spaces while still keeping the home open. In the dining area, a bespoke bench in the same Dinesen wood offers a seating solution where storage is limited; gently contrasting the darker wood of the dining table.

    est living lokeren apartment baeten hylebos architects 06

    The living room features the Austere Floor Light designed by Hans Verstuyft.

    est living lokeren apartment baeten hylebos architects 07

    Dinesen Douglas Fir acts as a canvas for the home’s interior.

    An internal sliding door blends into the interior and separates the communal kitchen and dining area from the bedroom. Creamy speckled terrazzo reveals itself in the kitchen and bathroom; its terracotta flecks adding warmth and textural interest to the minimal home. Gold tapware and lighting fixtures were introduced in the kitchen and bathroom, complemented by a gold Austere Floor Light by Hans Verstuyft in the living room.

    With little on display, the stripped-back architecture of the home shines, resulting in a light-filled and soothing apartment realised by Baeten Hylebos Architecten.

    est living lokeren apartment baeten hylebos architects 05
    est living lokeren apartment baeten hylebos architects 13
    est living lokeren apartment baeten hylebos architects 08
    est living lokeren apartment baeten hylebos architects 10
    est living lokeren apartment baeten hylebos architects 11 750x1000
  • the look

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

THE LOOK