My Space | Alexander House

  • Alexander House by Alexander &Co

    Sydney-based design studio Alexander & Co abide by the premise that “exceptional design directly changes the world around us, creating greater connectivity, experience and sustainability.” The recent completion of Alexander House – the new home of Alexander &Co – has presented the perfect opportunity to distil this core belief into a live/work environment defined by sculptural built form and poetic material harmony.

    Alexander &Co has emerged as a creative agency distinguished by projects of eminent curatorial execution and artisanal resonance. With principal Jeremy Bull at the helm, the team of architects, interior designers, and marketers has amassed a portfolio of residential and commercial spaces in Sydney – and internationally. It’s in these projects you’ll find sunlight dancing across patinated surfaces, a mastering of colour that bestows nuance and personality and thoughtful resolutions to navigation and functionality.

    As part of our My Space series, we spoke with principal Jeremy Bull and Communications Director Tess Glasson about how these elements combined in the team’s realisation of a spatial haven of their own. Alexander House harnesses an overarching sense of purity amid a diverse coalescence of art, design, style and sensorial influences. 

    What do you love most about the location of Alexander House and the surrounding neighbourhood?

    Jeremy Bull: Our street is this gorgeous fig lined avenue located centrally enough to be on a train or at the shops in only a few minutes. The house sits on a hill with an outlook towards the Blue Mountains; it is a beautiful urban and private sanctuary.

    Tess Glasson: Bondi Junction is about halfway between the city and beach, so it’s a great central hub for our team and family. The street is beautifully tree-lined, and it’s just a 5-minute walk to everything we need. 

    How does the space reflect Alexander &Co.’s ideology?

    Jeremy Bull: The House is built with structural simplicity and a material density which I love. Materials are left to express themselves, their age and their wear in a way that is supported by the larger narrative of the dwelling – this sort of reclaimed, re-found architectural cave. Certainly, this talks to the work we try and do; spirited in its narrative, connected to its place, almost historic.

    est living alexander house alexander and co 6

    The monolithic pink concrete kitchen bench was custom made by Concrete Bespoke.

    Describe the interior style across the four floors.

    Jeremy Bull: I wanted the building to be experientially dense and for each space to tell a slightly different chapter of the same story. Each level has a similar richness, a similar sense of age or heritage, while being unique in their individual use of light, volume and scale.

    Which part of Alexander House do you gravitate to the most and why?

    Jeremy Bull: I move through the House in varied ways each week. The spaces come to reflect moods and functions, seasons and times of the day. They change depending on the team’s happenings also, hence my centre of gravity is always changing.

    Tess Glasson: At the moment, I think because it’s winter, I love the loft space. It feels very cosy and warm, and being on the top floor, it’s a little private sanctuary away from the daily bustle if you need it.

    est living alexander house alexander and co feature 2

    Jeremy Bull and Tess Glasson

    How does the space inspire and motivate the Alexander & Co, team?

    Jeremy Bull: It’s a good question. I’m not sure that extrinsic motivators actually exist, at least in the truest form of long term, sustainable motivation, these tend to be intrinsic, and space cannot provide much to this effect. The spaces provide a variety of experience to our team, they display design opportunity and provide an architectural prototype that our team is readily able to understand. The House provides variation, complexity, space and discussion. All these phenomena we are still getting to understand.

    Tess Glasson: I think taking both clients and our team away from a traditional office environment has introduced a new framework for ‘work’ and provided an opportunity for lots of new discussion and experiences. I’ve loved witnessing the whole idea of the ‘Architectural Showcase’ experience comes to life with our clients. For them to see and touch new materials and products in a built space while design meetings are happening has allowed us to elevate our client journey experience.

    What are the cornerstone materials and design elements used in the space?

    Jeremy Bull: The volumes are interesting, while the floor plan is very simple. A collection of only a few materials holds the entire narrative together, be it concrete, timber, brass, or glass. However, each material is used in various forms, textures and tones. It is this variation of a simple palette that is probably the cornerstone.

    How does the space challenge traditional work/live ideas?

    Jeremy Bull: The House is purpose-built for work-from-home. It looks like a house and resides within a locale that supports mixed residential and commercial usage. It is also close enough to home for a lot of our team to walk or ride to, sort of embedded into their residential fabric. It feels house-like, and in places feels more office-like. I expect that at some scale, this particular prototype would not work, but for us, it seems to work well so far. We are still getting to know the quirks and boundaries of residing in a space like this, and I suppose we will be for a while to come.

    est living alexander house alexander and co 2
  • the look

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

THE LOOK