Norfolk House by SE DÉA

  • est living Desea norfolk house 6 750x540

    Sydney based architecture and interior design collective SE DÉA transform a confined Paddington terrace into a meticulously-detailed family home.

    Bondi-based SE DÉA were tasked with renovating this two-storey residence, situated on a street corner, into the warm and playful Norfolk House. The studio’s director and founder Samantha Birtles collaborated with art director Marsha Golemac on a mission to pay homage to the building’s origins through a feminine and, at times, sculptural lens. While short on space, they focused instead on maximising every design detail. 

    est living Desea norfolk house 6

    The kitchen is bathed in sunlight from the outdoor courtyard. Peachy tones are revealed through the copper City Stik basin mixer from Brodware, Linear Standard Archive handles and bisque-toned terrazzo.

    Traditional Paddington terraces are known for their narrow spaces, with small rooms often shut off to light and access to the outdoors. The SE DÉA team sought to open up the interior spaces in the Norfolk House, by completely revising the lower level’s interiors. This then allowed them to establish a connection between indoors and outdoors.

    The kitchen is where the home asserts its new chapter through contemporary materials and hardware such as terrazzo and brass detailing. This soft palette works with the natural light that now enters the home to evoke a sense of calm. An extension of this area is the dining nook that plays with texture, featuring boucle Mobel Copenhagen Font dining chairs, a custom leather banquette seat and Naomi Paul SS01 Simple Shade pendant light. 

    Parquetry floors underpin the home’s sense of renewed elegance and reflect how the shared spaces flow together throughout the base level. An arched doorway connects the dining nook and the formal living room with preserved fireplace, the first space to greet guests as they enter the home.

    est living Desea norfolk house 8

    The formal living room features the Jardan Sunny sofa and Memphis coffee table and the Arturo Onn large pendant.

    est living Desea norfolk house 13

    The second level houses the private spaces and is where the design team set out to highlight the home’s original heritage features. “We sought to enhance the detailing of the era in spaces where the original building form and spatial proportions were retained,” Samantha Birtles says.

    Just as custom seating and joinery make the most of each square metre, private spaces were also designed to adapt. The first floor was to feature a home office. However, this space morphed into a nursery during the building process. An attic retreat was also included to meet the needs of a growing family.

    Samantha and Marsha worked together on artwork and accessories, curating characterful lighting such as the Allied Maker Arc dome pendant, Fred International Scandinavian furniture, and artwork, including a sculpture by Tracey Lamb and a painting by Phoebe Halpin.

    The Norfolk House is the product of SE DÉA’s considerate and creative ethos. The Sydney home’s interiors pay tribute to their foundations while inviting functionality for the family that lives there through rose-tinted materials and sculpted forms. 

    est living Desea norfolk house 15
    est living Desea norfolk house 21
  • the look

Leave a Reply

Your email address will not be published.

THE LOOK