Oblique House by Studio Niels

  • Oblique House by Studio Niels

    Dutch interior practice Studio Niels take us to the South of the Netherlands, to explore their geometric, forest-inspired Oblique House. 

    Designed by Studio Niels in collaboration with architect RUIMTEMAKERS, the Oblique House lies on the outskirts of Beek; a small city in the southeastern Netherlands. Emerging from its lush garden surrounds, the Oblique House is a modernist spectacle, composed of three boxes. With the goal to create a minimal, warm and luxurious abode, Studio Niels and RUIMTEMAKERS have set a precedent for a new-age Dutch abode.

    The Oblique House is based on three stacked volumes, conceived by building architect RUIMEMAKERS, to reflect three different functions in the home. The primary volume on the ground floor composes of the open plan living, dining and kitchen area, as well as the mastersuite, located in the anthracite grey brick structure.

    The second volume, made from dutch Accoyo wood, includes the ‘shadow kitchen’, storage areas, laundry and ironing room. The project takes its name from the third volume, made from Corian detailed with oblique lines, conceptualised by Studio Niels director Niels Maier. This upper level houses the kids’ two bedrooms and a junior bathroom. “The oblique lines reflect the family nest, creating a unique, timeless appearance,” Niels Maier says. “Together, the well-chosen materials, patterns and textures create an attractive building.”

    Oblique House by Studio Niels

    “Together, the well-chosen materials, patterns and textures create an attractive building.”

    –  Niels Maier, director of Studio Niels

    Oblique House by Studio Niels
    Oblique House by Studio Niels
    Oblique House by Studio Niels

    Inside, Studio Niels took inspiration from a Tectona (teak) forest through the selection of hardwearing materials. This is best seen in the kitchen, where the anthracite concrete represents a dark forest floor, with teak veneer wrapping the kitchen island and topped with hot-rolled steel benchtop.

    The jet-black ‘shadow kitchen’ that sits behind the kitchen island creates depth, made from matt-black FENIX NTM. “The dark green marble table, with the strong white veins, adds not only a minimal, luxurious element to the house but provides an earthy feeling,” Niels says.

    True to form, Studio Niels layered the home in few furnishings. What has made the cut is a display of iconic objects includes the Le Corbusier & Pierre Jeanneret Lounge Chair, ST04 Backenzahn Stool by Philipp Mainzer for E15 available from Living Edge and the House Bird by Charles and Ray Eames for Vitra, from Space Furniture. Vola tapware also appears in both the kitchen and bathroom spaces. 

    When asked his favourite space in the home, Niels says he’s drawn to the open plan living, dining and kitchen area, aptly reflecting a modern lifestyle – as with the entire home. Shaped by Studio Niels’ less-is-more approach and obsession with tastefully rich materials, the Oblique House is an innovative take on its forest surrounds. 

    Oblique House by Studio Niels
    Oblique House by Studio Niels
    Oblique House by Studio Niels
    Oblique House by Studio Niels
    Oblique House by Studio Niels
    Oblique House by Studio Niels

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GET THE LOOK