Portsea Beach House by Studio Esteta

We give you the first look inside a refurbished holiday home by Studio Esteta, in perfect synergy with its past, coastal context and those fortunate enough to call it their beloved beach abode.

We’re not shy to admit, we’ve started the year with some stellar beachside homes. From the specifically ‘unbeachy’, secluded escape on NSW’s coastline to a playful and fresh Lorne beach house for a young family, there is certainly no shortage of great design on our shores.

Having just technically said goodbye to the last days of summer, we’re wrapping up the sunny season in the best way possible – with this cliff top home by Studio Esteta. Within arm’s reach of Portsea Pier and bowing down to its Port Phillip Bay views, the Portsea House is an inviting family coastal abode with considered modernist winks.

Studio Esteta were entrusted with a two-storey Portsea residence reminiscent of the Modernist era. The client requested not to make any changes to the existing footprint of the six-bedroom home they share with family and friends and only minor modifications to the overall spatial arrangement. This meant sticking to the existing kitchen, dining and living areas on the first floor, maximising the coastal aspect.

Paying tribute to the understated character of the home and its past was a priority for the Portsea House. The clients already had a deep appreciation for the mid-century design period, so the home includes a very special mix of vintage lighting and furniture pieces. One of these key design icons is an original Semi Pendant featured on both levels of the home. Other standout design objects introduced in the home are the recognisable Circle Chair, Panton Chair and Entre 1B Oak bedside table. Custom furniture and joinery sit comfortably with the famed craftsmanship on show, which the team at Studio Esteta call a neutral backdrop for the client’s travel treasures and curios. These timber joinery insertions ensure a strong sense of home and demonstrate Studio Esteta’s absolute attention to detail – down to the selection of handles and pulls.

The new staircase design was explicitly informed by the mid-century era, setting the tone of the home from entry. Together with the new buffet joinery, added in when Studio Esteta reimagined the ground floor, they carry the warm and welcoming timber scheme from the one storey into the next.

The tactile palette of the Portsea House is firmly grounded in the coastal context and mid-century style and character of the abode. This culminates in the slatted wall panelling, timber and marble, while a direct relationship with the outdoors is established with the crazy paving used inside and out. The array of artwork and ceramics are another example of how the home positions itself as a curated, yet unpretentious beach house.

Remaining true to and enhancing the significance of its Modernist, mid-century heritage has provided the foundations for a seriously cool yet classic family beach house. Not exaggerating the coastal locale but conscious of its second-to-none vistas this waterfront home is a winner for all.

Share
Published by

Recent Posts

A Progressive Queenslander by Vokes and Peters

In partnership with Brickworks, we explore how Brisbane-based firm Vokes and Peters challenge the Queensland suburban vernacular with their brick…

3 days ago

The Edit: Home Libraries

Comfortable, personal and unique, we explore eight of our favourite home libraries that provide hardcovers and paperbacks with the attention…

4 days ago

Paramount House Hotel by Breathe Architecture

Shining from its copper-clad crowning roof, Breathe Architecture’s Paramount House Hotel brings the historical past of the warehouse base it…

4 days ago

Armadale Residence II by Studio Tate

Informed by its rich heritage past, Armadale Residence II sees Studio Tate enliven the existing, together with a refined contemporary…

5 days ago

Casa Chiaroscuro by Biasol

Melbourne design practice Biasol welcome us inside their Casa Chiaroscuro project, inspired by the artistic technique of chiaroscuro, meaning “light-dark”.

5 days ago

San Carlos Finca by Hollie Bowden

Introducing London interior designer Hollie Bowden’s San Carlos project; a reimagined farmhouse (Finca) with guest villas on the island of…

1 week ago