John Wardle Jewellery Box

Visit Site

John Wardle designed the original jewellery box for his wife Susan in 2008. he hatched the idea, produced the first sketches and completed the full set of working drawings on a flight from Wellington to Melbourne.

The original jewellery box was made by Scott Mason working with Keith McKay at McKay Joinery from Celerytop Pine that Keith’s father had purchased 30 years earlier. Scotty and Charlie Sandford have generously provided advice and encouragement to Vivienne Wong in the making of this new version.

Like many of the buildings produced by the practice at that time, the design explores a fascination with extrusion. The shaped handles sit flush within the outer casing and it’s symmetry disrupted by a cut and a circular hole on either side. The jewellery box is designed to be stored elsewhere and placed onto the stand when in use. The leg’s slenderness is an ode to Gio Ponti’s Superleggera chair. Rather than the shifting radius’ of the legs of that remarkable chair, two misaligned cuts form a rectangular block to give the appearance of rotation as the increasing tapers reach the floor.