Nicole England Heide Solitude

Visit Siteest favourites from Nicole England

For Nicole England Heide Solitude, John and Sunday Reed’s brief to architects McGlashan Everist was that the building should be romantic, have a sense of mystery, and weather over time to take on the appearance of a ‘ruin in a landscape’. They also conceived it as a ‘gallery to be lived in’. Time has both deepened and warped these ambitions. Heide II is no longer lived in. The stone has weathered and vines grown over it. During the pandemic, the sudden lack of visitors meant it truly felt like a relic of another time. Through Nicole’s lens, this prevailing sense of solitude and an awareness time’s passing are evoked. Both the monolithic weight of the building and the delicacy of the light, the negative spaces and the traced patterns of the vines are captured, creating compositions that are abstract yet familiar.