Red Hill Residence by Travis Walton Architecture

  • est living red hill residence travis walton 04 750x540

    Travis Walton Architecture articulate the ideal Peninsula escape for a family in the hinterland of Red Hill, Victoria.

    Melbourne-based design firm Travis Walton Architecture meld a raw material palette with modern functionality inside an inner-city dweller’s retreat. The Red Hill Residence sees the renovation of an existing structure into a robust and sustainable weekender with country character. Sitting comfortably among the native trees, this home away from home exudes light and warmth through locally sourced materials.

    est living red hill residence travis walton 01

    The living room features the Minotti Freeman Sofa, Yang Ottoman and Glover Chair – all tapping into the monochrome palette.

    Travis Walton Architecture were asked to renovate and extend on an existing home, in a bid to create more places to relax and gather as a family. A new addition is connected to the existing one through a glass bridge, creating an L shape to bring the outdoors in and sheltering the refurbished original 1970s pool.

    The Red Hill Residence’s thin overhanging roof and floor-to-ceiling glazing are a direct response to the rural landscape. The project’s new layout enhances the experience of the property, where private spaces are cleverly concealed, and the open-plan layout showcases a light-filled kitchen and living area. Travis Walton’s design has carefully considered the neighbouring gum trees, influencing the proportion of new spaces.

    est living red hill residence travis walton 10

    What’s perhaps most striking in the Red Hill Residence is the pared-back yet textural material palette that includes exposed aggregate concrete flooring, concrete benches and timber joinery. Rough sawn timber is a recurring feature in each space, recycled from old chicken sheds and sealed with natural oil. It’s made way for carpentry personalised to the home’s character and reduced offsite production. The home’s interior palette is complemented by minimalist monochrome furniture and metallic fixtures and fittings.

    A hydronic heating system ensures warmth underfoot in winter. To conserve mechanical cooling in summer, Travis Walton Architecture focused their attention on cross-ventilation. “The summer hot air blows across the swimming pool collecting moisture which is then carried through the building and effectively cooling the internal spaces,” Travis says.

    Travis Walton Architecture capture a fluid indoor-outdoor connection in the Red Hill Residence. Using a stripped back palette that references the site, the home is an authentic immersion into the peaceful, rural surroundings.

    est living red hill residence travis walton 06

    The dining area features Knoll Bertoia Side Chairs. Rough sawn timber recycled from old chicken sheds on the property and sealed with natural oil clads the ceiling, fireplace, bench and joinery.

    est living red hill residence travis walton 13

    The Minotti Aylon Sideboard in the entrance.

    est living red hill residence travis walton 08 750x1000

    The bedroom features the Nomad Wall Light from Rubn Lighting. 

    est living red hill residence travis walton 09
    est living red hill residence travis walton 04
  • the look

Leave a Reply

Your email address will not be published.

THE LOOK