Residence M by CJH Studio

  • est living residence m cjh studio 2 750x540

    Melbourne design practice CJH Studio welcome est inside one of their latest projects, located in a quiet cul de sac in a coastal town on the Mornington Peninsula

    CJH Studio have taken their soothing palette to Residence M; a rural holiday retreat on the coast. The team were called on to create calming spaces for a young family with a love for entertaining, that needed to be equally practical and comfortable all year round. Soft cream tones, consistent elements and warm textures have made way for a sanctuary that relishes in the tranquillity of its beachside context. 

    est living residence m cjh studio 7

    The double-pitched ceiling space continues out to the entertaining deck facing the pool and gardens from the kitchen, dining and living space. The dining space features the Soft Edge Chairs by HAY and Tobi-Ishi table by Edward Barber and Jay Osgerby for B&B Italia

    The client asked for Residence M to sit discreetly within its environment and to maximise light. Silvertop Ash cladding was selected for the exterior to patina with age, blending with the natural surrounds. Entering through the front door, the home unfolds around a central hallway with custom Linear Standard hooks a fitting finishing touch. Three bedrooms are located off the hallway at the front of the house, including the master bedroom with ensuite. Separating two of the bedrooms is a central bathroom space and adjacent, a double bunk room. Close by, you’ll find the small powder room and large olive green laundry space. A second living space for the children and a flexible working zone are also located off the hallway.

    The open plan living, dining and kitchen space cements the relaxed atmosphere. As with the entire home, materials here were kept consistent and designed to be hard-wearing. Darker timber floors are layered with light timber furnishings, while oatmeal hues wrap the walls, where the CJH Studio team have created visual interest through timber panelling and joinery handles. “The colour palette was intended to remain calm and neutral to not only soothe whilst you inhabit the space but also to draw you further and see past the built structure to its natural green surroundings externally,” CJH director Cassie James-Herrick says. 

    est living residence m cjh studio 9

    A small bench seat and café table create a flexible study and work zone.

    est living residence m cjh studio 3

    Sheer curtains are explored in varying shades of similar colour tones in different rooms.

    The fireplace is integral to creating a cosy environment in the wintertime. “It also provided a visual focal point by adding a break in materiality and texture,” Cassie says. The designer selected vintage pieces among new design objects to create a ‘liveable feel’ in each space while taking a ‘splurge and save approach’. “The Jardan sofa was the most involved decision in the house, as the client had started off wanting a sunken living area,” Cassie says. “Due to budget restrictions, this then evolved to a larger built-in sofa that could still accommodate a swell in guests when entertaining,” she adds.

    When asked her favourite part of Residence M, Cassie says it’s the large double-pitched open kitchen, dining and living area that’s softened by northern light through the sheer curtains. It’s a space that welcomes a quiet family time away and adapts to large summer gatherings – just what we hope for in a sanctuary by the sea. 

    est living residence m cjh studio 14 750x540

    This bedroom features a white vintage Knoll Bertoia Diamond chair, Owl lamp by Lightyears and artwork by Jess Merlo.

  • the look

Leave a Reply

Your email address will not be published.

THE LOOK