Rose Street by Eastop Architects

  • est living rose street eastop architects 06 750x540

    Neatly assembled in its modest Fitzroy milieu, Eastop Architects’ Rose Street is an exploration of scale and light.

    Within its challenging setting, Rose Street emerges as an artfully crafted interplay of measured volumes and their engagement with natural light. The familiar story, like many neighbouring homes, sees the conversion of a heritage workers cottage framework into a liveable and emotionally evocative home.

    est living rose street eastop architects 07

    The kitchen features a curved island made from solid walnut that also converts to a dining table alongside a Brodware Yokato Organic Brass mixer and Miele cooktop.

    est living rose street eastop architects 08
    est living rose street eastop architects 10

    The ability to open up and connect the home to reflect contemporary living was key. It was originally designed and built with flanking adjoining walls, unfolding as a dark and narrow series of formal spaces. Injecting a sense of tangible quality became the grounding foundation from which all other elements unfold.

    Deconstructing the traditional home and exploring an alternative approach to living, heightened detailing and unexpected simplicity brings true weight to the outcome. Select materiality speaks to the desired spatial experience, where finishes are chosen to reflect an effecting response. Brick connects to the past and offers warmth through colour and composition, while the balance of frameless glazed elements lightens the transition between old and new, inside and out.

    est living rose street eastop architects 0 11
    est living rose street eastop architects 06

    Two restored vintage leather Togo Fireside Chairs by Ligne Roset from Radar Furniture and an Austere floor lamp by Hans Verstuyft for Trizo21 enjoy the abundance of natural light on cooling concrete floors. The original exposed brick offers warmth, letting the house feel directly connected to its past. Artwork by Daine Singer.

    Dark, muted timber leads from the entrance through to the kitchen island bench that creates a refined touchpoint in aged brass, designed to patina over time. Cooling terrazzo floors used in various formation create a sinuous flow throughout while offering a reflective soundboard for incoming light.

    Integral to the conjured internal drama, slithers are carved away from vertical and horizontal planes to deliberately draw the outside inward, creating moments of contrast; emphasising shadows and light while defining spaces and reflecting their functions. The same can be said for a large skylight that creates an aperture for light to fall into the communal kitchen and dining space, as well as separating the old from the new.

    Through a measured approach, Rose Street is embedded in emotive cues. Eastop Architects have created a unique relationship with light, volume and materiality to generate a distinctive and contemporary home, one that challenges the typical and becomes a point of inspiration.

    This piece originally appeared in est Magazine Issue #38.

    est living rose street eastop architects 14
    est living rose street eastop architects 09
  • the look

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

THE LOOK