Sage House by Carole Whiting

  • Sage House by Carole Whiting

    We explore a modest, light-filled Melbourne family home by Carole Whiting, designed as an ode to unique textures and a soft colour palette.

    For a client that requested a home that wasn’t ‘too showy’, Melbourne-based interior designer Carole Whiting took inspiration from natural materials and organic forms. Delivering a calm, handcrafted atmosphere, the Sage House is designed for comfort and relaxation, providing an environment for a busy family to find space to breathe in.

    Sage House by Carole Whiting

    Superbianco Oak floors by Admonter form a soft, neutral foundation throughout Sage House, while the Potter Ds Pendant Light by Anchor Ceramics adds a handcrafted element to the kitchen.

    Combining ample natural light and gentle tones, Carole Whiting’s Sage House radiates clean lines and cosy charm. A consistent textural palette throughout adds familiarity and flow to the home.

    Setting the tone with a large, open plan kitchen and living area; Sage House exudes the grace of a modern-day family home. Pairing soft, washed timber finishes and crisp white cabinetry with plenty of storage, the kitchen offers a breath of fresh air while remaining practical. Opening out above the Superbianco Oak floors by Admonter sits a considerable stretch of glass which allows for an abundance of sunlight to filter thorugh into the home.

    Sage House by Carole Whiting
    Sage House by Carole Whiting
    Sage House by Carole Whiting

    The Lacanche Sully 1805D Cooker provides a timeless and elegant design element in the kitchen, while the contemporary joinery throughout adds a harmonious fusion of modern meets heritage.

    The home needed to reveal ‘unpretentious’ spaces that married both elegance and relaxation. Carole achieved this through the inclusion of custom leather Skagerak Georg stools, accents of greenery and complimentary warm timbers. It was essential that the soft furnishings also embodied the soothing aura of the home. The Freestyle Sofa by Molteni & Co. evokes a sense of homeliness, consistent with the light and dark grey tones in the nearby Danskina rug and window seat.

    Sage House by Carole Whiting
    Sage House by Carole Whiting
    Sage House by Carole Whiting
    Sage House by Carole Whiting

    The dining room lets the Asterias by Patricia Urquiola for Molteni and Co dining table and Unna by Zanat chairs take centre stage. An oversized black aluminium window frames the garden and creates a warm haven for family meals to come, while soft grey sheers soften the outskirts of the room.

    Displaying a seemingly clear façade, there are cleverly hidden elements throughout the home, including a concealed entrance to the gym from the master bedroom and a private tunnel from two of the children’s bedrooms to a playroom. The colour palette of the bedrooms remains calm and neutral, with touches of pastels and navy blues. The client specifically asked Carole to ‘have some fun’ with the children’s spaces, while keeping the overall outcome simple and down to earth.

    Sage House by Carole Whiting

    Made Measure’s leather handle pulls provide a soft touchpoint in combination with the Admonter Oak Panelled joinery.

    Sage House by Carole Whiting

    In the private zones of the home, the bathroom follows suit with the colour palette and lighting style as the rest of the home.  The timber cabinetry balances with the kitchen, paired with a soft dimpled tile and statement marble benchtop.

    The Artedomus Vieques Bathtub steals the show with its broad shape and prominent rim, contrasted with the aged bronze Brodware Yokato tapware. As demonstrated in the bathroom; everything brought into the Sage House has been considered for its relevance, beauty and tactile quality.

    Sage House by Carole Whiting

    A collection of Otto Como Pulls by Pittella double as hooks in the bathroom, while a pair of Vibia Pin lights and a Spade Chair by Faye Toogood create points of quirk and interest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

THE LOOK