Seaforth Home by Georgina Wilson Architect

  • est living georgina wilson seaforth family home 1 750x540

    Through the introduction of a contemporary pavilion, Georgina Wilson Architect transform a Seaforth bungalow into a place of reprieve for a busy family of five.

    Located in Sydney’s Seaforth, this single-storey waterfront bungalow presented as an awkward series of spaces before Georgina Wilson Architect’s sensitive intervention. The owners fell in love with the home’s location, unique 1970s swimming pool and northern light aspect when they initially moved in, but with growing boys, they realised their home was in need of a significant refresh. To realise this upgrade and reorientation, the clients called on the help of Sydney architect Georgina Wilson and her team to design a light-bathed home inspired by an Australian beachside resort.

    est living georgina wilson seaforth family home 8

    The Spine Metal Base Stools by Space Copenhagen for Fredericia contrast the white kitchen.

    est living georgina wilson seaforth family home 18

    Architect Georgina Wilson says the original entrance was located on the side of the house, with no sense of welcome.”Guests would often come to their living room door thinking it was the entry,” Georgina says. “The clients wanted us to resolve the entry sequence and create an entrance with presence.” The front entrance now sits comfortably between both builds, nestled between the garage and the sandstone platform.

    The architect says it was crucial the new building was designed exactly like the original building, with its simple form and hipped roof. “It’s common in Seaforth to have bungalow-type dwellings,” Georgia says. “It seemed appropriate in that environment to have two bungalows or villas connected. It ensures the home remains sensitive to the area.”

    Inside, the previous L-shaped living layout underwent a dramatic shift now opened up to encompass the kitchen, living room and dining room with a tailored outlook of the pool and ocean. Timber beams across the ceiling add a sense of character to the large space, while white walls and whitewashed floorboards recreate the desired resort-like atmosphere. In the dining area, a timber bench seat runs parallel to the window, maximising space and capitalising on the poolside vistas.

    est living georgina wilson seaforth family home 4

    A timber bench seat runs parallel to the window, maximising space and capitalising on the poolside vistas.

    The design team added an additional floor to the previous home for the parents, complete with a home office. “The clients wanted a separate master suite upstairs; something that would provide a sense of respite, privacy and peace,” Georgia says. The master bedroom takes advantage of the beach view with a corner window anchored toward the boats in the water below.

    With a relaxed timelessness, the Georgina Wilson Architect team have designed a functional family home with an underlying holiday-like tranquillity. “Seaforth Home feels like a contained oasis,” Georgina says. “It has that feeling of being in your own little world,” she adds. 

    est living georgina wilson seaforth family home 7
    est living georgina wilson seaforth family home 13

    Artwork by Sophie Westerman

    est living georgina wilson seaforth family home 10

    The outdoor entertaining area features the Pure Sofa for Tribu and the Sag Side Table for MDF Italia.

    est living georgina wilson seaforth family home 12
  • the look

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

THE LOOK