Silhouette Hytte Elwood by FIGR Architecture Studio

Playfully referencing the existing house vernacular, FIGR Architecture Studio‘s Silhouette Hytte House is a contemporary injection into the Melbourne suburb of Elwood.

Taking into consideration the existing site, FIGR Architecture Studio’s proposed extension was designed to be a direct extrusion of the existing silhouette, hence the name; Silhouette Hytte House. Set on a narrow and restrictive allotment in Elwood, the site itself was a mere 6.1m wide and 34.4m in length and additional consideration was given to the neighbouring vegetation and trees -deterring an elaborate addition. Further constraints such as a heritage and flood overlays created other obstructive challenges for FIGR Architecture Studio.

The resulting form by FIGR Architecture Studio is an extension of the existing and is presented in a contemporary sleeve of black metal and timber materiality. The bold volume that emerges from the outline of the prevailing home, houses a generous living area and creating a more connected vessel between the home and the garden and its elements. The large folding timber doors also allow for ventilation, natural light and thermal heating.

The 3-bedroom, 2-bathroom home needed to be connected with more active open plan living, dining and kitchen zones. The addition of an integrated study and integrated joinery and storage was also key. The client wanted for the transition between the existing and the new to seem purposeful and seamless.

Highlighting a minimal, contemporary palette, the use of timber, white terrazzo tiles, natural stone and contrasting laminate creates a sense of robustness and longevity. The salvaging of existing red bricks from the property’s shed, as pavers, injects a sense of the new and old meeting, injects a renewed purpose. The external metal cladding offers a contrast to the ship-lapped timber floorboards and other warmer timber elements.

Steeped in contextual sensitivity, Silhouette Hytte House carefully negotiates its neighbours and positions itself as another extension on the site. Designed by FIGR Architecture Studio as a hidden form, this new addition changes in appearance from varying angles on the site, offering a dynamic yet playful use of the space.

Share
Published by

Recent Posts

Five Favourite Projects: 2020 AIDA Residential Decoration Shortlist

We’re bringing five of our favourite homes to the front from the Residential Decoration shortlist…

3 days ago

Concert Hall House by Pandolfini Architects

Enter a 19th-century terrace house in Paddington, Sydney revived Pandolfini Architects.

4 days ago

Six Standout Projects: 2020 AIDA Residential Design Shortlist

We’ve handpicked six standout projects from this year’s AIDA Awards 2020, shortlisted for their excellence…

5 days ago

Designer Focus | Carr in the Kitchen

In partnership with Gaggenau, we’re taking a deep-dive into how Carr crafts their best-in-class kitchens…

6 days ago

A 1980’s Home Reimagined by Doherty Design Studio

Tapping into its rich architectural past and 1980s New Wave bones, Doherty Design Studio have…

6 days ago

Where Architects Live: James Garvan

Enter a converted 1960s Clovelly apartment, home to architect James Garvan and his growing family.

1 week ago