Silo Apartment by Arjaan de Feyter

Architect Charles Deaton said “If people do not have angles then we should not live in boxes.” Moving away from the four wall dimensions, Arjaan de Feyter has combined the ancient circular shape with age-old materials to convert four heritage Belgian silos. Propped on the banks of an Antwerp canal, the owners can enjoy a take on refined living with a rounded twist.

DESIGN Arjaan de Feyter | PHOTOGRAPHY Piet Albert Goethals

Entertaining the inherent appeal of curves, the silo apartment is dictated by circular forms. For “visual pause”, two straight walls divide each of the four silos into monochromatic seperate and shared spaces. Amid the fun of stepping outside the box, working with rounded spaces posed a challenge for what would come to reside in them. Clever interventions to the spatial limitations abound, summed up in two words: custom made. A custom made sofa moulds from the wall to sculpt the living space, just ready for you to recline with a curvaceous custom made rug underfoot. To gently segment the space, linen curtains create privacy and a theatrical element under architectural ceiling lights. Nearby, a custom made dining setting enjoys the close comfort of canal views.

Interior architect Arjaan de Feyter took pleasure in stripping the unconventional space back to its industrial roots; exposing the concrete floors, concrete plaster walls and brick structure. This set a precedence for raw integrity and the decision to focus on the tactility of each material. All of the concrete walls are treated in a neutral mineral paint while hand-pigmented dark silver makes a sensuous appearance as bespoke kitchen cabinetry and bedroom wardrobes. Crowning the open-plan kitchen, the titanium kitchen bench top retains all of the intricate details it first formed with, fusing seamlessly with the brass fittings.

Stepping into Arjaan de Feyter’s silo conversion is a leap into a muted, sculptural paradise. This home proves it’s no longer hip to be square, but far more edgy to take the rounded path.

This piece originally appeared in est magazine issue 29. Read the entire magazine online here.

GET THE
LOOK

This silo apartment celebrates texture and curves with style.

Bell Table Coffee Table | Space Furniture
Deep Ringo Light | Inlite
Gas Cooktop Linear Design | Smeg
Eames Lounge & Ottoman | Luke Furniture
Cemento Grigio | Porter’s Paints
Ball Light Pendant | Hub Furniture
Tang Bed | Fanuli
Titanium Travertine | CDK Stone
Share
Published by

Recent Posts

A Progressive Queenslander by Vokes and Peters

In partnership with Brickworks, we explore how Brisbane-based firm Vokes and Peters challenge the Queensland suburban vernacular with their brick…

3 days ago

The Edit: Home Libraries

Comfortable, personal and unique, we explore eight of our favourite home libraries that provide hardcovers and paperbacks with the attention…

4 days ago

Paramount House Hotel by Breathe Architecture

Shining from its copper-clad crowning roof, Breathe Architecture’s Paramount House Hotel brings the historical past of the warehouse base it…

4 days ago

Armadale Residence II by Studio Tate

Informed by its rich heritage past, Armadale Residence II sees Studio Tate enliven the existing, together with a refined contemporary…

5 days ago

Casa Chiaroscuro by Biasol

Melbourne design practice Biasol welcome us inside their Casa Chiaroscuro project, inspired by the artistic technique of chiaroscuro, meaning “light-dark”.

5 days ago

San Carlos Finca by Hollie Bowden

Introducing London interior designer Hollie Bowden’s San Carlos project; a reimagined farmhouse (Finca) with guest villas on the island of…

7 days ago