Alterations & Additions | Abbotsford House by Therefore Architecture

The Look

Creating more with less was the primary concern of Therefore Architecture, in their extension onto a Victorian-era home in metropolitan Melbourne. The firm acknowledged the heritage foundations, with the aim of providing a small footprint with a multitude of spaces. Adding just four square metres to the original floor plan, Therefore Architecture envisioned a new, north-facing pavilion around a central courtyard to strengthen the owner’s connection to the surrounding garden. Efficient planning has packed in a second bathroom, living area, laundry and outdoor space, while giving greater access to daylight ventilation. The result? Dynamic spaces that shift in level, volume and vistas, all contributing a sense of flexible family living.