Stadswoning Townhouse by TJIP

We explore the home of TJIP interior architect Thomas Meeschaert, a gently layered residence at the heart of Ghent, Belgium.

Belgian design studio TJIP know how to create an illusion of space in their petite residential projects. As demonstrated in est magazine issue #28, TJIP’s lead designers Jakob Vyncke and Thomas Meeschaert design confidently minimalist interiors that feel larger than they are, void of clutter and spoilt for natural light.

This time interior architect Thomas invited us inside his own recently completed home in Ghent’s city centre, the Stadswoning Townhouse. Enjoying close proximity to the city’s cultural highlights, his soft and tactile home also provides perfect respite from the hustle and bustle.

“We wanted to build a small house that has a great feeling of space, so we worked around daylight. Every corner of our house feels spacious and light,” Thomas said. The designer also wanted to create a cosy feeling at night, to really escape from busy city life.

Both Thomas and his partner work a lot from home, so the designer prioritised these study spaces and their access to natural light. “By thinking through the spaces and only building the needed rooms we are very satisfied with the result of our home. Access to daylight while we work makes us both happy,” Thomas said.

Where little is on display, the home comes together with a restrained material palette. Thomas used the same red bricks from the façade for the garden walls and terrace at the rear, as well as concrete, Douglas Pine from Dinesen and white marble inside. These materials are layered with full-height, floating curtains and clay-based paint consistent in every room. “All of the materials are natural, which was very important to us…It makes our house feel natural,” Thomas said.

Thomas said by choosing only a few materials and combining them in every room, the house feels as one concept. “The rooms flow easily into each other,” he said. Nordic gold lighting, black bathroom and kitchen fixtures and steel frame doors cement the classic atmosphere of the home.

When asked why his home is unique, Thomas said there isn’t a home in the middle of Ghent that feels so spacious and natural. A lesson in subtlety, the Stadswoning Townhouse shows us that living small doesn’t have to feel so.

Share
Published by

Recent Posts

Thornton Residence by Doherty Design

Idyllically located in country Victoria, Thornton Residence sees Doherty Design collaborate with Detail 9 Architects to create an envious weekender…

2 days ago

Nobis Hotel Copenhagen

Undergoing a design evolution by Wingårds, we revisit our est managing director’s stay at Nobis Hotel Copenhagen during her recent…

3 days ago

Canterbury House by Simone Haag

Simone Haag and a team of esteemed collaborators invite us inside a transformed Victorian cottage-style home.

4 days ago

A Progressive Queenslander by Vokes and Peters

In partnership with Brickworks, we explore how Brisbane-based firm Vokes and Peters challenge the Queensland suburban vernacular with their brick…

1 week ago

The Edit: Home Libraries

Comfortable, personal and unique, we explore eight of our favourite home libraries that provide hardcovers and paperbacks with the attention…

1 week ago

Paramount House Hotel by Breathe Architecture

Shining from its copper-clad crowning roof, Breathe Architecture’s Paramount House Hotel brings the historical past of the warehouse base it…

1 week ago