Stanley House by GSiD

  • est living stanley house gsid 8 750x540

    We explore a sandstone villa extension in North Adelaide by South Australian designers GSiD, connected via a light-filled glass hallway.

    GSiD have a way of imbuing every home in their portfolio with a raw, natural and tactile palette. Their latest project, set on a tree-lined street in North Adelaide, sees the rejuvenation of a worn-out heritage home by introducing a rear extension and glass walkway, seamlessly integrating old with new. Undertaking a relaxed yet refined approach, the result is an inviting home with an inherent connection to the outdoors.

    GSiD took the home on as a series of dim, pokey rooms and early 1990s design ‘mistakes’. Founder and director Georgie Shepherd says the clients were looking to create spaces that were not only functional but didn’t fall into what’s stereotypical of each room in the house. “For example, we designed the kitchen to be a series of bespoke joinery pieces that look more like furniture items, rather than the classic overhead cupboards with an island bench,” Georgie explains.

    Zellige splashback tiles, leather pull handles, rattan cabinetry and linear cladding in the kitchen evoke a tranquil, slowed-down aesthetic; a concept we saw GSiD execute in their Pavilion project. In the adjacent living room, the designers have paid homage to the home’s heritage through a contemporary lens, reinventing the traditional fireplace with a modern brick-clad mantle and cosy seating nook. 

    Georgie says the addition of whitewashed American oak teamed with natural rattan in the living room helped establish warmth with what could be cold materials. “Dressed in natural light and warmed with tactile materials, this living space creates a calm atmosphere while celebrating the connection between old and new,” she says.

    est living stanley house gsid 1

    A dining room features a custom dining table and a custom pendant light by Adelaide makers Agostino & Brown and the Leva Chair by Mattiazzi. Vase by Muuto and print by Studio Bajada.

    est living stanley house gsid 3

    Inspired by the yin and yang symbol, a striking monochrome colour palette comes into play in the master ensuite; in contrast to the earthy tones throughout the home. 

    Through a delicate balance of heritage and contemporary, alongside the design studio’s signature hand at textural interiors, Stanley House is a fine addition to GSiD’s bespoke portfolio.

    est living stanley house gsid 9
    est living stanley house gsid 5
    est living stanley house gsid 7

    GSiD lifted cues from the yin and yang symbol in the master ensuite, fitted with the Manhattan Basin Set by Brodware.

    est living stanley house gsid 4
    est living stanley house gsid 6 750x540
  • the look

Leave a Reply

Your email address will not be published.

THE LOOK