Villa Vora by K-Studio

K-Studio’s Vora Villa offers guests the experience to stay in a renovated piece of history carved into the side of volcanic rock.

Located in Santorini, Greece, this exclusive three-bedroom boutique villa accommodation has undergone a recent renovation. Athens-based design studio K-Studio has taken the natural surrounding as the inspiration for the new works. Based on a play of contrasts, toying between reveals and concealment, the villa is firmly anchored into the volcanic rock it sits upon, with open vistas over to the sparkling coastal views of the Aegean ocean beyond.

Mirroring an almost cave-style of residence, guests have the opportunity to stay in a piece of the town’s history due to the passionate diligence and detailed work of K Studio and its craftspeople. Internally, a lime-wash textured plaster finish softens a series of organic openings and transitions between spaces with an honesty of materiality further expressed through the Vasaltis marble stone, heavy muted linens and timber.

The arches and soft curves represent the style of the region, while also contrasting the weighted rock cliff it sits in. The custom integrated seating and crafted furniture by local artisans reveals their skill and proud history.

Comprised of three internal rooms, the original layout was maintained and the connection to the external rooms and the coast are expressed through a relaxed sense of transition. Below the existing villa are two new villas, stacked atop one another with living on the above level, and sleeping zones below. The ability for guests to retreat from the sun into the depths of the rock is in deliberate contrast to the open sun-kissed edge.

The play on privacy, retreat and reveal are at the heart of the experience within the villa. Although the location and aspect are an incredible drawcard in themselves, it’s the beautiful restoration and new works to Villa Vora by K Studio that creates a sanctuary.

Share
Published by

Recent Posts

A Progressive Queenslander by Vokes and Peters

In partnership with Brickworks, we explore how Brisbane-based firm Vokes and Peters challenge the Queensland suburban vernacular with their brick…

3 days ago

The Edit: Home Libraries

Comfortable, personal and unique, we explore eight of our favourite home libraries that provide hardcovers and paperbacks with the attention…

4 days ago

Paramount House Hotel by Breathe Architecture

Shining from its copper-clad crowning roof, Breathe Architecture’s Paramount House Hotel brings the historical past of the warehouse base it…

4 days ago

Armadale Residence II by Studio Tate

Informed by its rich heritage past, Armadale Residence II sees Studio Tate enliven the existing, together with a refined contemporary…

5 days ago

Casa Chiaroscuro by Biasol

Melbourne design practice Biasol welcome us inside their Casa Chiaroscuro project, inspired by the artistic technique of chiaroscuro, meaning “light-dark”.

5 days ago

San Carlos Finca by Hollie Bowden

Introducing London interior designer Hollie Bowden’s San Carlos project; a reimagined farmhouse (Finca) with guest villas on the island of…

7 days ago